Digital

Doktorn.com inför readspeaker för att öka tillgängligheten för personer med synnedsättning

2022/06/28

Som ett led i att öka allmänhetens kunskap kring medicin och hälsa inför nu den privata hälsosajten Doktorn.com möjligheten att få webbplatsens innehåll uppläst för sig.

Viktig information ska kunna nå alla, oavsett vilka funktionsnedsättningar man må ha. Doktorn.com innehåller tusentals artiklar inom ämnena medicin och hälsa, där målgruppen är patienter, anhöriga och allmänheten. Nu inför sajten readspeaker, det vill säga en text-till-tal-tjänst, för att öka både tillgängligheten och användarupplevelsen för besökaren.

I anslutning till rubriken för varje artikel finns numera en Lyssna-knapp där besökaren kan välja att få sidans innehåll uppläst för sig, samtidigt som texten markeras så att användaren enkelt kan följa med i innehållsflödet. Flera funktioner är också valbara, bland annat kan användaren ställa in hastighet, pausa, hoppa över vissa stycken och få texten förstorad.

– Funktionen är inte bara till hjälp för personer med synnedsättning, utan kan också underlätta för de som har låg läskunnighet, inlärningssvårigheter och personer som helt enkelt föredrar att tillgodogöra sig innehållet via ljud framför att läsa, säger Rikard Ekberg, VD på Add Health Media.

En ytterligare funktion i verktyget gör texterna tillgängliga även för de som önskar läsa dem på sitt eget språk. Genom att markera texten så kan man välja att översätta den till hela 20 språk, exempelvis turkiska, arabiska, grekiska, spanska, portugisiska, franska, tyska, italienska och till och med kinesiska.

För mer information:

Rikard Ekberg, VD Add Health Media
[email protected], 0709-21 61 23

Relaterade nyheter

Få fördjupad kunskap om eosinofil astma i ny utbildning från Praktisk Medicin

Under initiativet PM Academy lanserar Praktisk Medicin kontinuerligt utbildningar framtagna för läkare och annan vårdpersonal. Den senaste i raden vill stärka de kliniska kunskaperna om…

Vill du få nyheter om framtidens hälsa och vård?

Få kostnadsfritt nyhetsbrev kring digital hälsa såsom trender, forskning och investeringar.