DOKTORN

Succé för DOKTORNs storsatsning Migräntestet

2019/10/23

DOKTORN har lanserat storsatsningen Migräntestet där 8 miljoner svenskar får möjlighet att genomföra ett digitalt migräntest. Under första veckan besöktes kampanjen av runt 80 000 personer varav 20 procent genomförde Migräntestet. Man tittar nu på fler terapiområden som behöver genomlysningar likt denna.

Migrän drabbar 14 procent av befolkningen och därför lanserar DOKTORN Migräntestet, ett test som ger drabbade en indikation på hur allvarlig migrän man faktiskt lider av. Testet kallas för MIDAS och används dagligen av sjukvården. Som tillägg finns även frågor som är kopplade till nuvarande behandling, livskvalitet, vilken hjälp de fått från vården och vilken hjälp de vill ha av vården samt vilket landsting man tillhör.

– Migrän och huvudvärk har länge dragit stora läsarskaror på vår sajt. Redan under testet första vecka har vi fått in siffror som bekräftar bilden av att många migränpatienter varken söker upp eller får den hjälp de har rätt till, säger Anders Åker, chefredaktör DOKTORN.

Kampanjen kommer att pågå under totalt tio veckor och kommer att nå 7 till 8 miljoner genom att kampanjen syns på bland annat Aftonbladet, en av landets största nyhetssajter. En anledning till att kampanjen får så stort genomslag är just den kraft som kommer från mediejätten Schibsted.

– I och med att Schibsted har investerat i Add Health Media som står bakom DOKTORN och Praktisk Medicin har vi en mycket vidare och större räckvidd. Det gör att vi når många fler med våra budskap och kampanjer som Migräntestet, säger Johan Bloom, business developer på Add Health Media.

Den stora spridningen bidrar till att man under kampanjperioden har möjlighet att samla in en stor andel data till hjälp för såväl migränpatienter som vården.

– Vi kommer att samla in en stor mängd data där man kommer att få reda på hur vanligt det är med sjukskrivning, nedsatt arbetsförmåga, livskvalitet, behandling och om patienten har fått behandling på adekvat vård. Detta kommer vi att se ända ner på landstingsnivå. Prognosen är att vi under perioden kommer att få in 30 000 – 40 000 svar som kommer att analyseras.

Huvudvärksförbundet i sin tur har i dialog med DOKTORN bekräftat bilden av ökat behov av kunskap och möjlighet till rätt behandling som testet redan visar.

För DOKTORN öppnar den här typen av kampanjer upp nya möjligheter.

– För oss är det viktigt att inte bara skapa en medvetenhet om problematiken utan också bidra till att patienter får möjlighet att må bättre, säger Anders Åker.

Den stora mängd data som samlas kommer efter kampanjens avslut att presenteras i sin helhet med slutsatser och kommentarer från berörda parter och experter. Andra terapiområden som ligger för diskussion för genomlysning och liknande kampanjer är diabetes typ 2, prediabetes samt IBS.

– Data är och kommer att förbli ett starkt verktyg i ökad förståelse för hur man ser på stora frågor inom medicin och vård. Nu ser vi att vi effektivt och snabbt via våra plattformar kan samla en hög andel relevant data som sedan kan bidra till att stärka kunskapsläget inom stora diagnoser, avslutar Johan Bloom.

Testet finns tillgängligt på www.doktorn.com/migräntestet

För mer information:

Anders Åker, chefredaktör Add Health Media
[email protected], 0703-64 84 22

Johan Bloom, Business Development Add Health Media
+46 (0) 733 648 490, [email protected]

Relaterade nyheter

Praktisk Medicin lanserar kunskapstest inom Osteoporos

Osteoporos, benskörhet, har blivit en av de stora folksjukdomarna i Sverige. Varannan svensk kvinna och var fjärde man får under livet en osteoporosfraktur. Fortfarande är…

Vill du få nyheter om framtidens hälsa och vård?

Få kostnadsfritt nyhetsbrev kring digital hälsa såsom trender, forskning och investeringar.