Okategoriserad

Öka dina kunskaper om celiaki i ny utbildning från Praktisk Medicin

2021/11/18

Under initiativet PM Academy lanserar Praktisk Medicin kontinuerligt utbildningar framtagna för läkare och annan vårdpersonal. Nu lanseras en ny utbildning, den här gången med fokus på att stärka de kliniska kunskaperna om celiaki.

PraktiskMedicin.se är en av Sveriges största plattformar för information och fortbildning för läkare och annan vårdpersonal. Varje månad har sajten 370 000 unika besökare, varav majoriteten är vårdpersonal. PM Academys medicinska utbildningar har under de senaste tre åren fångat intresset hos över 26 000 personer inom denna yrkesgrupp.

Celiaki, glutenintolerans, är ett T-cellsmedierat immunsvar mot proteinet gluten i vete, råg och korn. Sjukdomen kan ses som en autoimmun sjukdom. I Sverige anses cirka en procent av befolkningen ha celiaki, men merparten av dessa är omedvetna om sjukdomen. Det finns en betydande underdiagnostik, och ofta tar det flera år att få diagnosen ställd. Utbildningen från PM Academy är framtagen i samarbete med Bernadetta Kenic Majerzcyk, överläkare i pediatrik med inriktning gastroenterologi.

– Många tycker att det är lätt att utreda celiaki men ”celiaki är lätt tills det blir svårt”. Det är lätt att tänka fel gällande den individuella patienten och flera aspekter behöver beaktas. Sedan är det en pedagogisk utmaning när vi behöver förklara utredningsgången för patienten och/eller dess föräldrar! säger Bernadetta Kenic Majerzcyk, överläkare i pediatrik med inriktning gastroenterologi.

Utbildningen är uppbyggd med patientfall och består av 7 frågor och svar som syftar till att sprida ökad kunskap om sjukdomens symtom och utredningsgång på ett motiverande sätt.

– Det är viktigt att nå ut med ny kunskap om celiaki till läkare inom alla områden, eftersom diagnosen är så vanlig. Celiaki har också så varierad symtomatologi att vi, nästan oberoende av vilken specialitet vi arbetar inom, kan stöta på patienter där vi bör tänka tanken celiaki. Fördelen med den här utbildningen är också att den är kort och kan genomföras under en fikarast, det är en liten insats för att få fördjupad kunskap och därmed ökad patientsäkerhet, säger Rebecka Kaplan Sturk, specialist i gynekologi/obstetrik och tf. chefredaktör för Praktisk Medicin.

Add Health Media har verksamhet i samtliga nordiska länder mot såväl patient som vårdpersonal. De tror på ett ökat behov av fortbildning för vårdpersonal och fler utbildningar, både i Sverige och övriga Norden, är därför att vänta framöver.

Klicka här för att komma till utbildningen. 

För mer information:
Rebecka Kaplan Sturk, specialist i gynekologi/obstetrik och tf. chefredaktör Praktisk Medicin
[email protected]

Utbildningen om celiaki har fått ett oberoende ekonomiskt stöd från Thermo Fisher AB.

Relaterade nyheter

God fortsättning - nytt år och nya möjligheter!

Första hela arbetsveckan efter årsskiftet är avklarad och vi ser med glädje fram emot ett nytt spännande år tillsammans med medarbetare, annonsörer, kunder, leverantörer och…