HIV-infekterade testas för sent
Förvånansvärt många HIV-infekterade i Sverige testas inte i tid. Sen diagnos innebär större lidande för individen, ökad risk för att infektionen förs vidare till andra liksom större samhällskostnader. För att lyfta medvetenheten och kunskapsnivån inom primärvården, finns nu en ny utbildning på PraktiskMedicin.se inom HIV.
Årligen rapporteras 400-500 nya HIV-infekterade personer till Smittskyddsinstitutet och antalet ligger relativt konstant. Över hälften får diagnosen först då immunförsvaret blivit kraftigt försvagat. Genom nylanserade PM Academy kan läkare testa sin kunskap inom olika sjukdomsområden och senaste utbildningen är inom HIV. Det är korta interaktiva utbildningar som kan genomföras digitalt på PraktiskMedicin.se och i pappersformat på arbetsplatsen.
– Vi ser att åtskilliga individer har haft kontakt med sjukvården för HIV-associerade symtom, ibland långt innan diagnos, utan att ha diagnostiserats korrekt, berättar Johanna Brännström, överläkare i infektionssjukdomar på Karolinska Universitetssjukhuset. Vi möter även patienter som har haft egna misstankar om HIV-infektion, men som inte har vågat be om ett test. Många som lever med HIV beskriver också hur de ofta blir bemötta med okunskap, fördomar och avståndstagande. Allmänläkare och andra som arbetar inom primärvården har här en viktig roll att fylla. Genom ökad kunskap och testning samt ett professionellt bemötande kan de bidra såväl till förbättrad prognos för enskilda individer, minskning av stigma som minskad spridning av HIV i Sverige.
Ju tidigare hivinfektionen upptäcks desto snabbare tillgång har man till effektiv behandling och desto bättre prognos. Det är viktigt att läkaren som förmedlar ett positivt HIV-besked också förmedlar att HIV i Sverige idag är en behandlingsbar infektion, som inte behöver betyda att man blir begränsad i sin vardag.
Utbildningen är producerad av Praktisk Medicin som ägs av Add Health Media AB och man har fått ett oberoende ekonomiskt stöd från GSK. Se alla utbildningar på www.academy.praktiskmedicin.se
Foto: Johanna Brännström
Referenser:
Folkhalsomyndigheten.se
LIFe-time.se
För mer information kontakta:
Pernilla Bloom, chefredaktör för Praktisk Medicin, [email protected], 0733-648 497
Om Praktisk Medicin
1976 skapade allmänläkaren Bertil Flöistrup boken PM Praktisk Medicin. På senare år har allmänläkarna Mikael Sahlqvist, Lars-Olof Medin och Mats Elm tagit över och uppdaterat och byggt på både boken och startat hemsidan PraktiskMedicin.se. Ytterligare ett 80-tal specialister har hjälpt till att uppdatera innehållet årligen, de senaste 40 åren.
Från 2017 har Add Health Media (AHM), en stark aktör inom hälsa och medicin, tagit över stafettpinnen för att fortsätta att utveckla och uppdatera Praktisk Medicin. AHM driver även DOKTORN med en av nordens mest besökta hemsidor för allmänhet och patient, DOKTORN.com, tidningen DOKTORN, väntrums-TV samt broschyrställ för patienter i vårdens väntrum.