Add Health Media

Ny utbildning om graviditetsillamående från Praktisk Medicin

2023/03/22

PraktiskMedicin.se är en av Sveriges största plattformar med behandlingsöversikter och fortbildning för läkare och annan vårdpersonal. Nu lanseras en ny utbildning som syftar till att öka kunskaperna hos förskrivande vårdpersonal om graviditetsillamående.

Varje månad besöks PraktiskMedicin.se av 300 000 unika besökare, varav majoriteten är vårdpersonal. Webbsidan har en utbildningsdel som används av många läkare – över 15 000 utbildningar har genomförts de senaste åren.

Många gravida lider av illamående och kräkningar och det är viktigt att de kan få rätt hjälp av primärvården. Utbildningen på Praktisk Medicin är framtagen av Rebecka Kaplan Sturk, specialistläkare i obstetrik och gynekologi, och syftar till att öka kunskapen på området hos förskrivande vårdpersonal.

– Att må illa och kräkas är så vanligt under graviditet att det ibland uppfattas som ”normalt”. Men det är ett tillstånd som försämrar den gravidas fysiska och psykiska hälsa och förmåga till arbete, studier och socialt liv. De svårare formerna kan också leda till allvarliga risker för både den gravida och fostret, både på kort och lång sikt. Med tidigt insatt och effektiv behandling, och med rekommenderad uppföljning, kan vi hjälpa gravida med illamående och kräkningar och bidra till god reproduktiv hälsa och ett välmående barn, säger Rebecka Kaplan Sturk.

Utbildningen består av 6 frågor och svar som inspirerar och motiverar lärande på ett interaktivt sätt. Den är medvetet skapad för att endast ta omkring 10-15 minuter att genomföra samtidigt som den har hög kvalitet.

– Efter att läkarna genomfört en utbildning får de svara på några frågor. Svaren visar att det finns ett stort intresse av att testa och fylla på kunskapsbanken. Hela 80 procent anser att utbildningarna kan vara till nytta i deras kliniska vardag och 90 procent tycker att de fått ökad kunskap om sjukdomen. Det är väldigt kul att se och motiverar oss att fortsätta ta fram nya utbildningar inom fler områden, säger Sofia Åkerlund, leg. läkare och chefredaktör för Praktisk Medicin.

Även i övriga Norden ser man ett stort intresse och behov av fortbildning för vårdpersonal. Fler nordiska utbildningar är att vänta.

Klicka här för att komma till utbildningen om graviditetsillamående

 

För mer information:
Sofia Åkerlund, leg. läkare och chefredaktör Praktisk Medicin
[email protected], 0702-20 53 88

Utbildningen i graviditetsillamående har fått oberoende ekonomiskt stöd från Campus Pharma AB.

Relaterade nyheter

Praktisk Medicin lanserar kunskapstest inom HIV

HIV-infekterade testas för sent Förvånansvärt många HIV-infekterade i Sverige testas inte i tid. Sen diagnos innebär större lidande för individen, ökad risk för att infektionen…