Add Health Media

Fokus på ej utbytbara läkemedel i Praktisk Medicins senaste utbildning för läkare

2021/03/11

PraktiskMedicin.se är en av Sveriges största plattformar för information och fortbildning för läkare och annan vårdpersonal. Nu lanserar man en ny utbildning, vars syfte är att öka kunskapen kring ej utbytbara läkemedel och de besparingar som kan göras för både patient och samhälle.

Varje månad besöks PraktiskMedicin.se av 370 000 unika besökare, varav majoriteten är vårdpersonal. Många läkare använder utbildningsplattformen PM Academy där över 15 000 utbildningar har genomförts de senaste två åren.

För vissa läkemedel är kostnaderna onödigt höga för både patient och samhälle. Därför har man tagit fram denna utbildning, som bland annat går igenom hur väl systemet med ej utbytbara läkemedel egentligen fungerar i praktiken. Utbildningen från PM Academy är framtagen i samarbete med farmaceuten Christina Norrby, med syfte att öka kunskapen hos förskrivande vårdpersonal.

– Med rätt kunskap om ej utbytbara läkemedel finns det stora besparingar att göra för både patienten och samhället i stort. Förutom att utbildningen behandlar flera viktiga områden så får man även med sig användbara tips, samt en lista på läkemedel som inte är utbytbara, säger Christina Norrby.

Utbildningen består av 6 frågor och svar som inspirerar och motiverar lärande på ett interaktivt sätt. Den är medvetet skapad för att bara ta cirka 10 minuter att genomföra, men utan att tumma på kvaliteten.

– I enkäter som läkarna har fyllt i efter genomförda utbildningar kan vi se att det finns ett stort intresset för att fylla på kunskapsbanken. Hela 85-95 procent anser att utbildningarna har hjälpt dem i deras kliniska vardag och över 90 procent vill gärna göra fler utbildningar och rekommenderar dem till sina kollegor. Det är väldigt kul att se och vi ser fram emot att även fortsättningsvis ta fram nya utbildningar inom fler områden, säger Sofia Åkerlund, leg. läkare och chefredaktör för Praktisk Medicin

Under 2020 lanserade PraktiskMedicin.se sin utbildningsplattform i övriga Norden och även där ser man ett stort intresse och behov av fortbildning för vårdpersonal. Fler nordiska utbildningar är att vänta.

Klicka här för att komma till utbildningen om ej utbytbara läkemedel

För mer information:
Sofia Åkerkund, Leg. läkare och chefredaktör Praktisk Medicin
[email protected], 0702-20 53 88

Utbildningen kring ej utbytbara läkemedel har fått ett oberoende ekonomiskt stöd från Orion Pharma AB.

Relaterade nyheter

Nygammal chefredaktör för DOKTORN.com

DOKTORN.com som är en av Sveriges största sajter inom hälsa och medicin har fått en ny chefredaktör, Pernilla Bloom, som efterträder Anders Åker. Hon har…