Add Health Media

Add Health Medias digitala jätte DOKTORN får ny kostym

2020/05/12

I dagarna lanserades en helt ny kostym för landets ledande privata medicin- och hälsoplattform DOKTORN. Såväl utsida som insida har fått en ordentlig genomgång och uppdatering som kommer att bidra till att man behåller den marknadsledande positionen många år framöver.

– Jag har varit med på den här digitala resan i tio år och vi har under åren haft ett par tillfällen då DOKTORN har fått en uppdatering. Det här skulle jag säga är vår största och mest spännande hittills och jag är så stolt över att kunna presentera samma höga kvalitet och fantastiska innehåll på en ännu mer tillgänglig plattform, säger Anders Åker, chefredaktör.

Bland nyheterna finns ett nytt designspråk, ökad tillgänglighet och AI-baserad rekommenderad läsning. Under skalet har man arbetat hårt med att optimera laddningstider, säkerställa SEO-kraft och att DOKTORN anpassas efter vilken enhet besöket sker med, idag mer ofta än sällan via mobil eller surfplatta.

Samtidigt som den digitala plattformen är uppdaterad står det redaktionella för många spännande utmaningar och att på samma gång bibehålla den fortsatt höga kvaliteten som uppskattas av läsaren.

– Varje månad har vi miljontals besökare och under den pågående pandemin har vi sett hur viktig DOKTORN är för befolkningen när det kommer till att hitta kunskap inom medicin och hälsa då vi regelbundet slagit besöksrekord. I årliga externa undersökningar har vi fått över 90 procent, ibland närmare 100 procent, på trovärdighet, läsförståelse och vi vet att läsaren hittar det hen söker. Det här är en fana vi även i vår nya kostym kommer att fortsätta att hålla högt. Med den nya plattformen presenteras det redaktionella innehållet på ett starkare sätt samtidigt som vi öppnar upp för att skapa nytt innehåll, exempelvis har video fått en mer framträdande roll på den nya plattformen, konstaterar Anders Åker.

Bakom uppdateringen står Add Health Medias eget digitala team med utvecklare och projektledare och där Richard Österlind har varit projektledare för DOKTORN.

– Den största utmaningen har varit att hantera den stora mängden artiklar och sidor som fanns i det föregående systemet. DOKTORN har funnits i över 13 år och har också byggts upp på olika tekniska plattformar med dåtidens tekniska utmaningar. Vid migration av äldre skapat innehåll har det varit en stor utmaning att hitta en gemensam nämnare för att importera allt innehåll till det nya systemet. Vi tog oss an utmaningen och har kunnat leverera DOKTORN i en ny kostym, säger Richard Österlind.

Richard Österlind konstaterar att den största behållningen har varit att inledningsvis få samlas i en större projektgrupp och fritt spåna fram lösningar på en mängd uppsatta krav och önskemål.

– Det är väldigt tillfredställande att jobba med många kompetenta och kunniga kollegor från de olika affärsgrenarna inom bolaget. Att inte ha tekniska krav på plattform har också inneburit att man har kunnat tänka mer fritt utifrån behov snarare än att förhålla sig till tekniskt uppsatta krav. Nya DOKTORN är således uppbyggt utifrån behovsanalys snarare än tekniska begränsningar.

Man har nu valt WordPress, ett av världens största content management verktyg (CMS-verktyg) som plattform då man anser att verktyget idag möjliggör funktionalitet för ett fullskaligt redaktionellt CMS. Stort fokus har även legat på att ytterligare vässa SEO-rankingen och ett sätt att göra detta har varit att bibehålla alla befintliga länkadresser och metadata på befintliga artiklar och man har även arbetat med att förbättra prestandan ytterligare.

– Sammantaget har det arbete vi har genomfört gjort att uppdaterade DOKTORN presterar väldigt bra i tester både mobilt och för desktop. Att WordPress har ett stort community som bidrar med ny funktionalitet, en stor mängd utvecklare samt väldigt bra prestandaverktyg för att optimera webbplatsen bidrog till valet av WordPress som redaktionellt verktyg. Det här har varit ett av de större projekten som den digitala byrån har navigerat igenom och levererat. Jag kan med stolthet säga att det har funnits ett stort engagemang och driv från hela projektgruppen, även då vi har stött på svårlösta tekniska problem. DOKTORN har många läsare och ett gediget och genomarbetat innehåll och det har funnits en stark känsla av stolthet att få förtroendet att tillgängliggöra allt material på ett ännu mer digitalt och modernt tilltalande sätt, avslutar Richard Österlind.

DOKTORN finns idag i samtliga nordiska länder och målet är att rulla ut den nya plattformen succesivt under året.

– Vi fortsätter att accelerera på de nordiska marknaderna och möta nya läsare och ser fram emot att uppdatera plattformarna i samtliga länder. Sverige är fortfarande vår största marknad och där vi har flest besökare samtidigt som vi växer i övriga nordiska länderna. Med den här nya plattformen vet vi att vi kommer att säkerställa att vi även fortsättningsvis är det ledande mediehuset på medicin och hälsa och skapar möjligheter att möta såväl besökare som affärspartners med digitalt innovativa lösningar, säger Johan Bloom, grundare av Add Health Media.

Besök DOKTORN på www.doktorn.com

Se artikel om uppdaterade plattformen på DOKTORN.com

För mer information kontakta:

Anders Åker, chefredaktör
[email protected], 0703-648422

Relaterade nyheter

Årets julgåva: Add Health Media bidrar till Hjälp till självhjälp

Hjälp till självhjälp är ledstjärnan i det biståndsarbete We Effect bedriver i 24 av världens fattigaste länder. Tack vare att vi åter har haft ett…