Osteoporos, benskörhet, har blivit en av de stora folksjukdomarna i Sverige. Varannan svensk kvinna och var fjärde man får under livet en osteoporosfraktur. Fortfarande är det många patienter som inte får adekvat behandling av vården. Praktisk Medicin lanserar nu ett kunskapstest för att ge läkare en möjlighet att uppdateras inom osteoporos.
Andreas Kindmark, docent och överläkare, sektionen för Endokrinologi och Diabetes på Akademiska Sjukhuset i Uppsala. Andreas har faktagranskat PM Academys utbildning
Osteoporos är en kronisk folksjukdom som bryter ned skelettet och främst drabbar kvinnor. Frakturer som uppkommer i samband med vardagliga aktiviteter som normalt sett inte borde vara skadliga, kan vara ett tecken på långt framskriden osteoporos. Frakturerna kan till exempel inträffa när man hostar, nyser, böjer sig framåt, lyfter upp något eller ramlar från stående. Tyvärr är fortfarande kunskaperna om osteoporos varierande hos många som arbetar inom hälso- och sjukvården och det gör att många människor får gå utan hjälp länge.
– Det inträffar cirka 70 000 osteoporosrelaterade frakturer i Sverige årligen. Frakturer i kotor och höft är allvarligast och leder ofta till nedsatt funktion, minskad livskvalitet och ökad dödlighet. Därför är det viktigt att alla patienter som visar tecken på osteoporos blir ordentligt utredda. Jag uppmuntrar all form av utbildning som kan öka kunskapen inom vården för att hjälpa patienter med osteoporos, säger Andreas Kindmark, docent och överläkare på Akademiska Sjukhuset i Uppsala som har varit med och granskat utbildningen.
Genom nylanserade PM Academy kan läkare testa sin kunskap inom olika sjukdomsområden och först ut är en utbildning inom Osteoporos. Det är korta interaktiva utbildningar som kan genomföras digitalt på PraktiskMedicin.se eller i pappersformat på arbetsplatsen.
– Varannan kvinna och var fjärde man har osteoporos, men endast 17 procent behandlas. Osteoporosförbundet arbetar för att nå ut till vården med bland annat osteoporosskolor. Vi fortsätter att engagera oss så att allt fler ska få adekvat vård, säger Lisa Lennerlöf, ordförande på Osteoporosförbundet.
Fokus för utbildningen är främst primärvården där man ska vara extra uppmärksam på patienter som har fått frakturer som kan tyda på osteoporos. Utbildningen är producerad av Praktisk Medicin som ägs av Add Health Media AB. Utbildningen har fått ett oberoende ekonomiskt stöd från läkemedelsföretaget Amgen AB.
Referenser: Läkartidningen 44-45/2016, Osteoporosförbundet
För mer information kontakta: Pernilla Bloom, chefredaktör för Praktisk Medicin, [email protected], 0733-648 497
Om Osteoporosförbundet
Inom osteoporotikernas rikstäckande förbund arbetar man med att sprida kunskap om sjukdomen och för att förbättra sjukvården för de drabbade. För mer information gå till www.osteoporos.org
Om Praktisk Medicin
1976 skapade allmänläkaren Bertil Flöistrup boken PM Praktisk Medicin. På senare år har allmänläkarna Mikael Sahlqvist, Lars-Olof Medin och Mats Elm tagit över och uppdaterat och byggt på både boken och startat hemsidan Praktiskmedicin.se. Ytterligare ett 80-tal specialister har hjälpt till att uppdatera innehållet årligen, de senaste 40 åren.
Från 2017 har Add Health Media (AHM), en stark aktör inom hälsa och medicin, tagit över stafettpinnen för att fortsätta att utveckla och uppdatera Praktisk Medicin. AHM driver även DOKTORN med en av nordens mest besökta hemsidor för allmänhet och patient, DOKTORN.com, tidningen DOKTORN, väntrums-TV i form av DOKTORN TV samt broschyrställ för patienter i vårdens väntrum.