Idag på IBS-dagen summerar DOKTORN den stora nationella IBS-kampanj som gick under december månad föregående år. Statistik från kampanjen visar bland annat att många går obehandlade, något som experter menar tyder på att vården behöver öka kunskapen om just IBS.
I kampanjen ingick bland annat redaktionella artiklar på Nordens ledande medicin- och hälsosite www.doktorn.com och bannerkampanjer på sajten samt i mediegruppen Schibsteds medier såsom Aftonbladet, Svenska Dagbladet och Blocket med flera.
– Intresset för kampanjen har varit stort och det bekräftar bara att mag- och tarmbesvär är ett stort problem för många svenskar. Den här kampanjen är en av flera där vi lyfter enskilda sjukdomsområden och belyser dessa lite extra för att öka kunskapen men också se hur svenskarna faktiskt mår, säger Anders Åker, chefredaktör för DOKTORN.
Statistik från kampanjperioden visar att hela 60 000 har undersökts via det test som tagits fram i samråd med ledande IBS-experter.
– Vi har fått svar från såväl kvinnor men även många män. Generellt ser vi att majoriteten av de som söker på hälsoinformation och inte sällan magbesvär är kvinnor så att många män genomfört testet är lite överraskande.
Många som har genomfört testet uppger att de har ändrat sin kost (25 procent) för att komma till rätta med sina magbesvär medan några har testat probiotika (14 procent) och andra receptbelagda läkemedel (7,5 procent).
– Tyvärr visar statistiken också att 35 procent uppger att de inte har testat något alls för att komma till rätta med sina besvär vilket är olyckligt då det finns behandlingar för många magbesvär. Vi vet också att magbesvär påverkar såväl psykiskt som socialt i vardagslivet.
På punkten om man har gjort något åt sina besvär skiljer det sig åt mellan män och kvinnor där 41 procent av männen uppger att de inte har gjort något åt besvären. Samma siffra för kvinnor är 31 procent. Inom läkarkåren är kunskapen om IBS relativt låg och många patienter vittnar om att de inte fått information eller rätt hjälp. Hos dietister finns kunskapen samtidigt som det finns för få dietister för att kunna ta hand om alla patienter.
– Vi ser behovet av att öka kunskapen om IBS är stort, både inom vården och i samhället, säger Sofia Antonsson, dietist och grundare av Belly Balance.
Sofia Antonsson är legitimerad dietist och en av landets ledande IBS-experter. Tillsammans med Jeanette Steijer startade hon 2016 Belly Balance och i år uppmärksammar man IBS med initiativet IBS-dagen som alltså infaller idag den 16 januari.
– Vi har i många år arbetat med att utbilda dietister och nu är det även dags att nå ut till läkarna, vilka ofta är de första att träffa patienter med IBS. Att så många inte har gjort något alls för att minska sina problem tyder på att det saknas information om vad man kan göra åt besvären, säger Sofia Antonsson.
Med två stora och framgångsrika nationella kampanjer i bagaget, Migrän-testet och IBS-testet, kommer DOKTORN under 2020 titta närmare på ytterligare områden som behöver belysas lite extra.
– Vi ser att det här är ett effektivt sätt att nå ut till allmänheten och samtidigt sätta diagnoser på kartan vilket är glädjande och något vi definitivt kommer att fortsätta med, avslutar Anders Åker.
På www.doktorn.com/ibstestet kan du som är intresserad göra IBS-testet.
Fakta IBS
Stressmage, ballongmage, mjölkmage – IBS eller Irritable Bowel Syndrome är en funktionell magtarmsjukdom vilket betyder att man inte kan hitta några fel i mage eller tarmar, de fungerar bara inte riktigt som de ska. Cirka 15-20 procent av världens befolkning har IBS och merparten av de som söker vård för IBS är kvinnor 20-65 år. Bland män är mörkertalet stort delvis beroende på att andelen män som söker vård är mindre. Bland barn och unga ökar antalet som får diagnosen IBS. Det har länge varit känt att psykologiska faktorer har betydelse vid IBS och att oro och stress kan förvärra sjukdomen.Forskning om IBS pågår, både vad gäller orsak och behandling. Tidigare har konkreta kostråd saknats inom vården vilket resulterat i generella råd som att justera fibermängden, ta bort laktos eller i värsta fall inte några råd alls. Idag används den evidensbaserade kostbehandlingen FODMAP inom vården. Med den får över 75 procent av alla med IBS minskade symtom och ökad livskvalitet.
Källa: Belly Balance
För mer information:
Anders Åker, chefredaktör DOKTORN
[email protected], 0703-64 84 22